Mi a REFORMula Challenge?

A 2021/22-es tanávben újra megrendezésre kerül a REFORMula Challenge, annak II. Budapesti Nagydíjával!
A REFORMula Challenge – Református Középiskolások és Egyetemisták Innovációs Versenye egy mérnöki és hitéleti innovációs verseny 12-25 éves fiatalok számára. A verseny a 2020/21-es tanévben került először megrendezésre 14 Kárpát-medencei csapat részvételével.

Ki szervezi a versenyt?

A versenyt a Mérnökmisszió Alapítvány szervezi, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatásával végzett misszió szervezete Németh Balázs református lelkész – egyetemi oktató szolgálatával. A verseny társszervezője és szakmai együttműködő partnere a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara. A verseny szervezésének anyagi forrását az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja.

Mi a verseny szervezésének motivációja?

A verseny célja erősíteni a középiskolás és egyetemista fiatalokat abban, hogy a keresztény hitben rejlő öröm, reménység és erő a Szentháromság Istennel és az egymással való közösségben, a mérnöki (és további természettudományos) hivatással összhangban megélhető valóság. A Mérnökmisszió a verseny játékos formáján keresztül, a fiatalok érdeklődésre figyelve részt kíván venni Egyházunknak a jövő református értelmiségét formáló szolgálatában.

Milyen feladatokat kell megoldani a csapatoknak a verseny során?

A verseny időtartama a 2021/22-es tanév októbertől-márciusig tartó időszaka. Ennek során a csapatoknak két fő feladatot kell megoldaniuk. Az első feladat során tech&art kategóriában református egyházi ének dallamára, drónok számára mozgási koreográfiát kell készíteni. A második feladat egy (távirányítós) kisautós verseny, ahol az autók egyes részeinek programozása a csapatok feladata. Az autók a 2022.03.05-i Nagydíjon egy körversenyben vesznek részt a BME Aulájában. Emellett a csapatoknak hitéleti kvíz kérdésekből gyűjthetnek pontokat, és a drón-autó-kvíz hármasból szerzett pontokkal alakul ki a végeredmény. Szeretnénk emellett egy bemutatóval egybekötött egynapos autóbuszos kirándulást is szervezni 2021 ősz során a résztvevőknek a zalaegerszegi ZalaZone Autóipari Próbapályára.

Kiknek a jelentkezését várjuk a versenyre?

12-25 éves (hatosztályos középiskolától egyetem végéig) fiatalokból álló csapatok jelentkezését, akiket egy középiskola vagy egy gyülekezet (vagy több gyülekezet együtt, esetleg református egyetemi közösség) nevez. Egy csapat javasolt létszáma 4 fő, amelytől eltérés lehetséges. Különösen is várjuk a református középiskolák és gyülekezetek ifjúsági csoportjainak nevezését. Természetesen nem kizáró ok, ha egy csapatban vannak nem reformátusok is, illetve nem református középiskolák tagjai, vagy akár nem református középiskolákból is nevezhetnek csapatok – azonban a verseny református hitéleti jellegéről minden résztvevőnek tudomással kell bírnia. Egy iskola/gyülekezet több csapattal is nevezhet, amelyre több példa is volt a 2020/21-es tanévben.

Milyen tudást igényel a versenyen való részvétel?

A verseny szervezői kifejezetten úgy alkotják meg a feladatokat, hogy azokat már egy átlagos tudással, de emellett tanulásra való nyitottsággal rendelkező 12 éves fiatal is meg tudja oldani – azaz nem igényel különleges tudást a részvétel. Ezt jól jelzi, hogy a 2020/21-es tanév REFORMula versenyét több mint 90%-os eredménnyel egy többségében 8. osztályosokból álló 4 fős csapat nyerte meg, miközben a versenyen egyetemistákból álló csapatok is indultak.

Milyen támogatást igényel a középiskola/gyülekezet részéről a verseny?

A versenynek nincs nevezési költsége. A csapat szakmai támogatását a Mérnökmisszió és a BME önkéntesei végzik. A csapatot nevező középiskola/gyülekezet/egyetemi közösség részéről kérünk megnevezni egy kapcsolattartó mentort (pl. matematika/informatika/fizika tanár, hitoktató, lelkipásztor stb.), aki a csapathoz kapcsolódó összes levelezésnek részese lesz, és feladata a csapat egybentartása.

Mik voltak az előző verseny tapasztalatai?

A 2020/21-es tanévben megvalósult verseny a járványügyi helyzet miatt döntő többségében online formában valósult meg. Reménységgel tekintünk arra, hogy a 2022-es évben a verseny főrendezvényét, a Nagydíjat megtarthatjuk személyes jelenléttel a BME Aulájában. A versenyre 14 Kárpát-medencei csapat jelentkezett az alábbi városok – többségében református – iskoláiból: Pápa, Tata, Budapest, Gödöllő, Miskolc, Debrecen, Kassa, Nagybereg, Székelyudvarhely. A csapatok utólagos értékelése alapján a verseny kiváló közösségépítő programnak bizonyult, illetve számos új hit és mérnöki ismerettel gazdagodtak. A szervezők – tanulva a csapatok visszajelzéseiből – a 2021/22-es tanév versenyét még inkább diákközpontúan szeretnék megvalósítani, azaz csökkentettük a feladatok mennyiségét és nagyobb időkeretet biztosítunk majd a feladatok megoldására.

Jelentkezés menete

A versenyre való jelentkezés határideje 2021.09.24. A nevezés e-mailben lehetséges a mernokmisszio@gmail.com címre határidőig küldött e-maillel, amelynek tartalmaznia kell:

– a mentor tanár megnevezését, elérhetőségét,

– a csapat tagjainak nevei és egy csapatkapitánynak az e-mail elérhetőségét. A versenyen való részvétel létszámkorlátos, sok csapat esetén a jelentkezést hamarabb lezárhatjuk.

Videók a két versenyszám kapcsán