Mi a REFORMula Challenge?

Ez az oldal általános tájékoztatást ad a versenyről. A részletes versenykiírás IDE KATTINTVA érhető el.

A 2023/24-es tanávben újra megrendezésre kerül a REFORMula Challenge, annak IV. Budapesti Nagydíjával!
A REFORMula Challenge Innovációs Versenye egy mérnöki és hitéleti innovációs verseny 12-25 éves fiatalok számára. A verseny a 2020/21, 2021/22 és 2022/23-as tanévekben került eddig megrendezésre több, mint 45 csapat és 350 fiatal részvételével szerte a Kárpát-medencéből.
A versenyre csapatban is lehet nevezni, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Miért érdemes nevezni a versenyre?

A 2023/24-es verseny egyik legfontosabb várható előnye, hogy az új felsőoktatási felvételi rendszerben a REFORMula Challenge-en elért helyezés pontot ér a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) bármely szakjára történő jelentkezés esetén. Az aktuálisan érvényes szabályok szerint az első három helyezett (csapatok minden tagja) a felvételi rendszerben elérhető 100 pontból 60-at megszerezhetnek a helyezésükkel, a további résztvevők pedig 30 pontot, amennyiben az összpontszám legalább 40%-át elérik.
Emellett a helyezett csapatokat további kis értékű tárgyi nyereményekkel is támogatjuk. Továbbá, a szakmai támogatók által legjobbnak ítélt munkákat benyújtó kiválasztott csapatok lehetőséget kaphatnak arra, hogy megoldásaikat 2024 nyarán valós járműves környezetben kipróbálják, illetve a BME Középiskolás TDK verseny keretében, szakmai mentorálás mellett továbbfolytassák.

Ki szervezi a versenyt?

A versenyt a Mérnökmisszió Alapítvány szervezi, amely BME-n, a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatásával végzett misszió egyik támogató szervezete. A verseny társszervezője a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara (KJK), kiemelt szakmai együttműködő partnere a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) által vezetett Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium (ARNL).

Mi a verseny szervezésének motivációja?

A verseny célja erősíteni a középiskolás és egyetemista fiatalokat abban, hogy a keresztény hitben rejlő öröm, reménység és erő a Szentháromság Istennel és az egymással való közösségben, a mérnöki (és további természettudományos) hivatással összhangban megélhető valóság. A Mérnökmisszió a verseny játékos formáján keresztül, a fiatalok érdeklődésre figyelve részt kíván venni Egyházunknak a jövő református értelmiségét formáló szolgálatában. A társszervező BME KJK és az ARNL célja a mérnöki terület iránt érdeklődő fiatalok tehetséggondozása és támogatása.

Milyen feladatokat kell megoldani a verseny során?

A verseny időtartama a 2023/24-es tanév januártól-áprilisig tartó időszaka. A feladatok minden évben eltérnek egymástól, jelenleg önvezető járművek programozási és etikai kérdéseihez, valamint mobilapplikáció design tervezéshez kapcsolódnak.
A feladatok rövid leírása IDE KATTINTVA érhető el.
A döntőre behívott, legmagasabb pontszámot elérő csapatoknak a 2024.04.16-i Nagydíjon további helyszíni feladatokat kell megoldaniuk BME KJK szakmai napjának keretében.

Kiknek a jelentkezését várjuk a versenyre?

12-25 éves (hatosztályos középiskolától egyetem végéig) fiatalok jelentkezését önállóan (egyéni nevezés), vagy csapatokban. Egy csapat létszáma maximum 5 fő lehet. Egy iskola több csapattal is nevezhet, amelyre több példa is volt az előző versenyeken.

Milyen tudást igényel a versenyen való részvétel?

A verseny szervezői kifejezetten úgy alkotják meg a feladatokat, hogy azok között legyenek olyanok, amelyeket már egy átlagos tudással, de emellett tanulásra való nyitottsággal rendelkező középiskolás fiatal is meg tud oldani – azaz nem igényel különleges tudást a részvétel.

Milyen támogatást igényel a középiskola/gyülekezet részéről a verseny?

A versenynek kis összegű nevezési költsége van, amellyel a REFORMula Challenge Innovációs Verseny szervezését, lebonyolítását és további fennmaradását támogatják a jelentkezők adomány formájában. A csapatok szakmai támogatását – szükség szerinti konzultációkat – a Mérnökmisszió és a BME önkéntesei végzik. A csapatot nevező középiskola részéről szükséges megnevezni egy kapcsolattartó mentort (pl. matematika/informatika/fizika tanár, hitoktató, lelkipásztor stb.), aki a csapathoz kapcsolódó összes levelezésnek részese lesz, és feladata a csapat egybentartása.

Jelentkezés menete

A REFORMula Challenge Innovációs Versenyre nem kötelező, de ajánlott előjelentkezést leadni, amellyel a szervezők munkáját segítik. Az előjelentkezés egy Google Forms kitöltésével lehetséges, amely IDE KATTINTVA érhető el.
A részvételi díjat nem szükséges az előjelentkezés során beküldeni, elegendő a feladatok beküldésének határidejéig, azaz ha a csapat ténylegesen is elkészítette a megoldásokat.
Az előjelentkezést azért javasoljuk mindazonáltal, mert így a beküldési határidőt megelőzően is tudjuk a feladatokon dolgozó csapatokat segíteni az esetleges specifikus kérdéseiket illetően, illetve szükség szerint csoportos online konzultációkat tartani.

A VÉGLEGES JELENTKEZÉS ÉS FELADATBEKÜLDÉS ITT érhető el (a II. feladattípus előzetes beküldése is).