Budapesti Református Mérnöktalálkozók

A Mérnökmisszió kiemelten törekszik arra, hogy lehetőséget biztosítson a Budapesten és a főváros környékén, illetve a Dunamelléki Református Egyházkerületben élő református mérnökök számára találkozási felületeket biztosítson. Ennek céljából 2016 őszétől kezdve évente megrendezzük a Budapesti Református Mérnöktalálkozókat.

VI. Budapesti Református Mérnöktalálkozó
2023. május 13. szombat
1092 Budapest, Ráday utca 28.

„Akik az Úrban bíznak, erejük megújul”
– megújulás a mérnöki hivatásban és munkafolyamatokban –

Regisztráció: KATTINTSON IDE!

9:00-9:10       Igeolvasás és imádság
9:10-9:40       Semper reformanda – a megújulásra való nyitottság, mint református örökség
9:40-10:10     A megújulásból nyert erő a mérnöki hivatás életszakaszaiban (Benkő Norbert, vegyészmérnök és villamosmérnök)
10:10-10:40 Kávészünet
10:40-12:00   Tematikus beszélgetések (választható párhuzamos blokkok)
(a) A Ráday Ház megújulásának mérnöki kihívásai – épületbemutató (Berzsák Zoltán építész, Mátyás Evelyn építőmérnök)
(b) Beszélgetés a mérnöki hivatásvégzés közbeni személyes megújulás
kihívásairól (Benkő Norbert vegyészmérnök-villamosmérnök, Horváth Tamás villamosmérnök)
12:00-12:15 Zárszó
12:15-            Szendvicsebéd

A Mérnöktalálkozón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a fenti linken lehet megtenni.

A Mérnöktalálkozó témája

A Találkozó témája a megújulás, amely mérnöki tárgyi értelemben jellemzője az épületeknek, informatikai rendszereknek, automatizálási folyamatoknak, a mérnöki munkafolyamatot tekintve a munkaszervezésnek és a szervezetek globális piacon történő folyamatos reorganizációjának, személyes értelemben pedig a hivatás megélésének, a felülről kapott elhívás folyamatos megértésének és átértékelésének. A Találkozó főbb kérdésfelvetései a következők:

  • Református hitünk és tradícióink mennyiben támogatják a megújulást? Mit jelent a semper reformandi elv értelmében a megújulás ma?
  • Mik a legfontosabb mai újító célú folyamatok Magyarországon az iparban és a felsőoktatásban, amelyek érintik a ma és a holnap mérnökeit? Mik a jelenlegi tapasztalatok? Hogyan értékelhetők ezek keresztyén szemmel?
  • A Ráday Ház építése és felújítási folyamatai során miben valósult meg a régi megőrzése, megújítása, illetve az új alkotása építészeti szempontból?
  • Hogyan előzhető meg a kiégés a mérnöki hivatásvégzésben? Hogyan nyerhet új motivációt hivatásának végzéséhez egy mérnök?

Meghívott mérnök előadóinkról, beszélgetőtársainkról:
Benkő Norbert vegyészmérnök, villamosmérnök, projektvezető és borász. A projektjei új termékek, termelő folyamatok, vagy gépjárműbe integrált funkciók kifejlesztésére irányulnak; azokat nemzetközi, multi-kulturális közegben hajtja végre (Bosch, General Electric, MOL és Philips). A Veresegyházi gyülekezet tagja, ott pót-presbiterként a műszaki-informatikai bizottságban vesz részt, a pandémia alatt elkezdett videós közvetítések egyik kidolgozója. LinkedIn elérhetőség ITT található.
Berzsák Zoltán Pro Architectura díjas építészmérnök, vezető tervező. Munkái között több templom és egyházi épület található, mint az újpesti Egek Királynéja Római Katolikus Plébánia, a csömöri Magvető Háza Református Templom és Gyülekezeti Központ, a budaörsi Szőlősgazda Háza Református Gyülekezeti Központ, illetve a Ráday Ház. Egy vele készült interjú a Bizony, Isten! YouTube csatornájáról ITT érhető el.
Mátyás Evelyn Csilla építőmérnök, a Dunamelléki Református Egyházkerület projektvezetője több építészeti és épületfelmérési projektben, amelyek közül kiemelkedik a Ráday Ház, illetve Baranyai Református Egyházmegye területén lévő egyházi ingatlanok állapotfelmérése (falukutató tábor). A Gödöllői Református Gyülekezet tagja, egy vele készült interjút a Ráday felújításával kapcsolatosan ITT olvashatnak.
Horváth Tamás a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola villamosmérnöki karán automatizálást és járműelektronikát tanult, később munka mellett vállalatirányításból szerzett diplomát. Németországban a BMW-nél és az Audinál kamatoztatta tudását, majd itthon, a Mercedes-Benznél helyezkedett el. Később megalapította a KSR Moto Magyarországot, amely több motorkerékpár márka hazai képviseletét látja el. Nős, öt gyermek édesapja, a Rákospalota-Óvárosi Református Gyülekezet presbitere. Egy vele készült interjút ITT olvashatnak.

V. Budapesti Református Mérnöktalálkozó 2021.
A Találkozó témája a valóság és a virtualitás kapcsolata volt, amelynek motivációját a járványügyi helyzet adta. Mit érdemes az újonnan megélt tapasztalatokból, munkamódszerekből, szervezési megoldásokból a jövőben is megtartani és mi az, amit el kell engedni? Hogyan lehet só és világosság egy keresztyén mérnök ebben az egymástól elkülönített
helyzetben?
Meghívott előadók: Dr. Czentnár Simon, Kovács Károly Lehel, Dr. Mészáros Ferenc, Tarnai Zoltán, Veres Sándor
A részletes programot ide kattintva lehet letölteni.


A képhez tartozó alt jellemző üres; NEA_ME_BGA-3-1024x205.png a fájlnév

A Mérnökmisszió Alapítvány működését és a programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta (NEAO-KP-1-2021/2-000258„Református fiatalok közötti tanácsadó és pályaorientációs szolgálat bővítése”).

IV. Budapesti Református Mérnöktalálkozó 2020.
A Mérnöktalálkozón a keresztyén mérnökként hozott szakmai-etikai-társadalmi-pénzügyi kompromisszumok kérdését vizsgáltuk a találkozó kereteinek megfelelő léptékben és terjedelemben. Ennek kapcsán tartottunk plenáris előadásokat (teológiai és szakmai), majd ezt követően 3 párhuzamos fórumbeszélgetést.
Meghívott előadók: prof. Zsengellér József, Diviánszky Ákos, Sári Tibor, Sáriné Cseh Mónika, dr. Simongáti Győző, Bessenyey Bálint, Szlávik Róbert, Bíró Botond, Nyilas Zoltán, Somogyi Péter
Beszámolókat ide kattintva érhetnek el.
A részletes programot ide kattintva lehet letölteni.

Őszi Találkozó 2019.
A Mérnökmisszió 2019 szeptember 14-én szombaton megszervezte felelősség házasságban és hivatásban témájában az Őszi Találkozó családi napját.
Meghívott előadók: Dr. Tomka János és Tomkáné Zsáry Anikó
A részletes programot ide kattintva lehet letölteni.

III. Budapesti Református Mérnöktalálkozó 2019.
“Hogyan vezethet minket Isten a beruházásainkban? Van-e rendelt ideje, mit ad meg hozzá és mi a hit lépése? Válhatnak számunkra kísértéssé a beruházási lehetőségek, az ezzel sokszor összefonódó anyagiak és a dicsőségvágy, esetleg a megalománia?” – ezeket a kérdéseket tette fel a III. Budapesti Református Mérnöktalálkozó, amelynek célja az volt, hogy református keresztyén szemmel vizsgálja meg az egyházunkat érintő mérnöki beruházásokat.
Meghívott előadók: Esztergály Előd Gábor, Fürjes Balázs, Seres László, Veres Sándor, Árvai Csaba, dr. Szalai Zsolt, Bacskai Bálint, Böttger Antal, dr. Harmathy András
Beszámolókat ide kattintva érhetnek el.
A részletes programot ide kattintva lehet letölteni.

Őszi Találkozó 2018.
Szabadság párkapcsolatban és családban – ezzel a témával indult útnak a Mérnökmisszió őszi találkozóinak családi és tréning nap sorozata.
Meghívott előadók: Dányi Zoltán, Ötvös Ágnes, dr. Tolnay Lajos, Tolnayné Csattos Márta
Beszámolókat ide kattintva érhetnek el.

II. Budapesti Református Mérnöktalálkozó 2018.
Krisztus kezében vagy a holnap markában? címmel került megrendezésre 2018 februárjában a II. Budapesti Református Mérnöktalálkozó. A résztvevők különböző fórumbeszélgetések közül választhattak, melyeken az energetika, az automatizálás, illetve az agrármérnöki területek etikai és felelősségi kérdéseit vitathatták meg.
Meghívott előadók: prof. Bogárdi-Szabó István, dr. Varga István, dr. Járosi Márton, dr. Magai István, Szkordilisz Flóra, Literáti Zoltán, dr. Lovas Róbert, Strifler József, dr. Dizseri András, Ónodi Szabó Géza, Varga Áron
Beszámolókat ide kattintva érhetnek el.

I. Budapesti Református Mérnöktalálkozó 2016.
Mérnöki optimum és krisztusi mérték címmel került megrendezésre 2016 november 19-én hagyományteremtő jelleggel az első Mérnöktalálkozó a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai székházában.
Meghívott előadók: prof. Szűcs Ferenc, dr. Tomka János, dr. Harmathy András, dr. Pataki Béla, Puszai Gábor, Berzsák Zoltán, dr. Nagy Sándor
Beszámolókat ide kattintva érhetnek el.