Reggeli töltődések

2023.09.14.

A foci családi életünk mindennapos részévé vált. Nem telik el olyan nap, hogy ne hallanánk valamilyen formában arról, hogy ki kivel volt, ki győzött és ki veszített. Időnként itthon is komoly harcok folynak, hogy ki kivel is legyen – hiszen előre sejthető, hogy ha apa beszáll az egyik csapatba, akkor nagy eséllyel az lesz az erősebb.
Ezekben a helyzetekben eszembe jut, hogy életünk harcait nem akárkinek a csapatában harcolhatjuk. Isten elküldte értünk Jézus Krisztust, hogy ebben az összekuszálódott világban megismerjük atyai győzedelmes szeretetét. Ha elfogadjuk az Ő kereszten kihirdetett “átigazolási” lehetőségét, akkor biztosan a győztes oldalon állunk. Sokszor csak az “átigazolás” után döbbenünk meg: miért van egyáltalán ellenfél? A gonoszság, a gonosz még mindig hisz a győzelmében az Isten mentő szeretetével szemben? Ha valaki ellenünk is van egy-egy harcban, ha ki akarja oltani ezt a szeretetet belőlünk, meg akarja ingatni biztonságérzetünket, akkor ne feledjük: Isten már a végső győzelmet elhozta ebbe a világba. A másik oldal támadásai már nem ellenünk szólnak, hanem a csapatunk, sokkal inkább a Csapatkapitányunk ellen. Talán érthetetlen, hogy miért, de a Lélek segít, hogy a támadásokban megálljunk a meccs legvégéig.
– Némethné Bodnár Márta –

Zene: Közel – Erős vár a mi Istenünk
Meghallgatom

2023.09.12.

Legkisebb gyermekünk a kortársaihoz képest hamar megtanult önállóan (pótkerék nélkül) kerékpározni. Meglepő magabiztossággal tekert egyre nagyobb gyorsasággal a méretéhez tökéletesen igazodó biciklin – mi pedig gyönyörködtünk benne, ügyességében, egyensúlyozásában. Sokszor a többi embert is meglepte, ámulatba ejtette. Mennyei Atyánk bennünk is így gyönyörködik valahányszor merünk a Benne való hitben járni, elindulni, “egyensúlyozni”, mint egy kerékpározó gyermek. Krisztusban Isten megajándékozott minket a “méretünkhöz tökéletesen illeszkedő kerékpárral” – azzal a valósággal, hogy szeretett és elfogadott gyermekei vagyunk, akiknek feladatunk, saját történetük lehet – , és Lelke erejét most is, ma is belénk adja, hogy tudjunk elindulni, “szárnyalni” is akár, vagy éppen felküzdeni magunkat egy nehéz emelkedőn – ami éppen előttünk van. Isten szeretete biztos és biztonságot adó. Gyönyörködhetünk ebben a szeretetben, és beleengedhetjük magunkat, mint egy önfeledten kerékpározó gyerek, és maga a mennyei Úr is gyönyörködik bennük. Ez az atyai szeretet önmagában örömre hangolhat a mai nap kezdetén és lépésekre késztethet.
Téged miben bátorít, emel fel, indít el?

Zene: Maranatha – Instrumental
Meghallgatom

2023.09.07.

Egyszer a Balatonnál töltött egyik napunkon nagy szél volt. Még a szobában is hallani lehetett a szél susogását. Az ablakhoz menve a közeli fákon is látni akartam, hogy valójában milyen erővel is fúj a szél. Azonban azok a fák olyan szilárdan álltak, oly kevéssé mozogtak, legfeljebb a leveleik, hogy az egészen meglepett. Lehet ekkora szélben ilyen biztosan állni? Ehhez erős gyökérre és törzsre van szükség. Ahogyan nekünk is, akik az élet viharaival, kihívásaival újra és újra szemben találjuk magunkat, nekünk is szükségünk van arra, hogy bírjuk azokat, és ne törjünk össze. Nem illúzió csupán, hogy ki lehet állni az élet viharait – a fák engem erre emlékeztettek. Krisztus szeretetét egyre jobban megismerve éppen a szilárdság és békesség formálódik ki bennünk: egyre mélyebben gyökerezünk bele a mennyei Atyával való bizalomteljes kapcsolatba. Ennek biztonsága békességet hoz: hiszen a Lélek emlékeztet Kihez tartozunk, erősíti a törzsünket az Igazságban, jellemünket egyre szilárdabbá formálja a mindennapok viharaiban.
Ma adjunk hálát azokért, akiknek az életében látjuk ezt a bizalmat, szilárdságot és békességet. Kiért adsz hálát? Kit tudsz ma bátorítani az élet viharai közepette?

Kép: Caspar David Friedrich – Vándor a ködtenger felett (1818)
Zene: Antonio Vivaldi – Négy évszak /Vihar/
Meghallgatom

2023.09.05.

Különböző hangokra ébredhetünk reggelente. Valaki az ébresztőóra kegyetlen csengésére, valaki kellemesebb dallamra, más a város zajára, valaki magától kel, mert a belső óra ébreszti, valaki pedig a gyermekek sírására, kiabálására vagy keltegetésére, és van olyan is, aki kedvese szerelmes suttogására. Valószínűleg mindannyian többet megéltünk már ezek közül. Van, amit jó reggel hallgatni, valamit pedig szívesen kihagynánk.
De akármilyen hangra is ébredtünk fel ma reggel – van Valaki, aki ma reggel és egész nap arra hív, hogy mondanivalójával valami elvehetetlen örömre hangolja a szívünket. A mennyei Atya ma is szeret, Krisztusban ma is fiaként fogad, veled van, bármi várjon is ma rád, az Ő hűsége nem fogy el, Benne mindig bízhatsz – a Lélek ezt szeretné ma reggel és minden reggel a szívedbe suttogni. Meghallhatod hangját, bátran kérheted, hogy semmilyen más hang ne legyen soha hangosabb benned.
Milyen hang most a leghangosabb benned? Kérd imádságban, hogy meghalld ma az Ő hangját, hogy tudd felfedezni Isten hűségét az életedben. Bátorítalak, hogy bármilyen nagy vagy kicsi dolog jutott eszedbe, adj hálát Isten hűségéért, és ez tovább erősíti a bizalmadat Őbenne.

Zene: Mike Sámuel – Ha napjában csak egyszer
Meghallgatom