REFORMula III. Budapesti Nagydíj

A III. Budapesti Nagydíj programterve

  • Megnyitó Prof. Levendovszky János, BME tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntőjével
  • I. előfutam kör: egyéni versenyzők bemutatkozása, drón tánckoreográfia bemutató (K.B.), csapatok bemutatkozása, Szintemelő SC csapat önvezető jármű etikai stratégiaalkotási feladata, virtuális drónverseny előfutam: Szintemelő SC, Kalandos Kvartett, MISZACSEMA, NyíRIFI, Bábel tornya, GD-team, ! csapatokkal
  • II. előfutam kör: egyéni versenyzők bemutatkozása, drón tánckoreográfia bemutató (T.T.B.), csapatok bemutatkozása, MY$kolcz csapat önvezető jármű etikai stratégiaalkotási feladata, virtuális drónverseny előfutam: MY$kolcz, Periodus, Six Underground, Nagyok, Plan TRG, Refinfó, Fricska, HáBéBIGTeam csapatokkal
  • III. előfutam kör: csapatok bemutatkozása, BIG Team csapat önvezető jármű etikai stratégiaalkotási feladata, virtuális drónverseny előfutam: BIG Team, ReFirefly, Refi 9.C, Easy Rider, Zéta kobold, The Physicists of BPG, RoboDóczy csapatokkal
  • Nagydíj áhitat ft. Somogyi Péter, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökhelyettes-főjegyzőjének szolgálatával
  • Döntő futamok: egyéni versenyzők virtuális autós körversenye, virtuális drónverseny döntő, RC autós körverseny
  • Eredményhirdetés és díjkiosztó

A Nagydíj futamainak főbb szabályai

Csapatok virtuális drón futamai
– Minden előfutamból az első három helyezett csapat jut tovább a döntőbe, ahol így összesen kilenc csapat fog résztvenni.
– Az előfutamok és a döntő futam hossza várhatóan egyenként 5 perc lesz (7-10 kör, a feladat megoldások beérkezését követően kerül pontosításra).
– A csapatoknak az előfutamok és a döntő során bibliai kvíz kérdésekre kell válaszolniuk, hozzávetőlegesen 20 másodpercenként (körönként 2-3) fognak egy-egy kérdést kapni. A kérdésre adott helyes válasszal a virtuális jármű energiaszintjét növelik a csapatok. A kvíz kérdések megválaszolása online felületen történik, kiértékelése automatizált.
– Az előfutamokon a rajtsorrend a beküldött feladatok egyenként történő, egy körön való tesztelése alapján kerül meghatározásra (köridő szerint növekvő sorrendben állnak fel a drónok a rajtrácsra).
– A döntő futamon a rajtsorrend a beküldött feladatok egyenként történő, egy körön való tesztelése alapján kerül meghatározásra (köridő szerint növekvő sorrendben állnak fel a drónok a rajtrácsra).
– A drón futamon elérhető pontszámok (helyezés – pontszám): I – 100, II – 90, III – 80, IV – 70, V – 60, VI – 55, VII – 50, VIII – 45, IX – 40, további helyezések – 30. A futamon elért pontok 1/3-ad részben számítanak be az összpontszámba.

Egyéni versenyzők virtuális autós körversenye
– A körversenyben minden egyéni versenyző egyszerre vesz részt.
– A futam hossza várhatóan 5 perc lesz (7-10 kör, a feladat megoldások beérkezését követően kerül pontosításra).
– A versenyzőknek a futam során bibliai kvíz kérdésekre kell válaszolniuk, hozzávetőlegesen 20 másodpercenként (körönként 2-3) fognak egy-egy kérdést kapni. A kérdésre adott helyes válasszal a virtuális jármű energiaszintjét növelik a versenyzők. A kvíz kérdések megválaszolása online felületen történik, kiértékelése automatizált.
– A körversenyen a rajtsorrend a beküldött feladatok egyenként történő, egy körön való tesztelése alapján kerül meghatározásra (köridő szerint növekvő sorrendben állnak fel a járművek a rajtrácsra).
– A körversenyen elérhető pontszámok (helyezés – pontszám): I – 50, II – 40, III – 30, IV – 20, V – 10. A futamon elért pontok egészében számítanak be az összpontszámba.

RC autós körverseny
– A körverseny nem számít bele a REFORMula Challenge végeredményébe, győztese különdíjban részesül.
– A 10 perces körversenyben 5 RC jármű vesz részt, amelyre kvalifikálnia kell magát a jelentkezőknek.
– A kvalifikáción az egyéni versenyzők, illetve a drón előfutamokról a döntőbe tovább nem jutó csapatok képviselői vehetnek részt.
– A kvalifikáció a Nagydíj helyszínén, a programmal párhuzamosan zajlik. A kvalifikáció az elért időeredmény alapján történik, a legjobb 5 időeredményt elérő versenyző vehet részt benne.

Csapatok feladatai

Ideális pályaív tervezése spirálban versenyző drónoknak
A REFORMula egyik fontos eleme az önvezető járművek versenyzése. Az idei Nagydíjon önvezető drónok fognak egymással versengeni, amik számára egy ideális pályaívet kell a csapatoknak tervezni. A tervezéshez online felületet biztosítunk, ami – a korábbi évekkel szemben – nagyban megkönnyíti a csapatok munkáját. A Nagydíjon a kiterjesztett valóságban mozgó virtuális drónok egyre emelkedő spirálban felfelé, a BME Aulájának tetejéig fognak versenyezni. A verseny során a drónok energiaszintjét és sebességét bibliai kvízkérdésekre adott helyes válaszokkal tudják a csapatok növelni. A feladatot várhatóan január-február során kell megoldani és beküldeni.
A részletes feladatkiírás itt érhető el.

Önvezető járművek etikai stratégiaalkotása
A REFORMula másik csapatfeladata etikai szempontú stratégia alkotása önvezető autók baleseti helyzeteinek kezelésére. Ebben a csapatok kapnak néhány olyan szituációt, ahol az önvezető járműnek magának kell döntenie arról, hogyan döntsön egy adott baleseti helyzetben. A csapatok feladata egy stratégia megalkotása, amely a csapat által fontosnak tartott bibliai keresztyén etikai elveket vesz figyelembe a döntés meghozatalában. A feladat beüldendő eredménye egy rövid (1-3 oldal) leírás, amely tartalmazza a döntési stratégia folyamatábráját. A Nagydíjon minden csapat munkáját szeretnénk bemutatni valós kisautók mozgásán keresztül, egy-egy vészhelyzeti szituációban. A feladatok várhatóan november-december során kell megoldani és beküldeni.
A részletes feladatkiírás itt érhető el.

A csapatoknak a fenti két feladaton kívül kisebb feladatai vannak: november-február hónapokban havi rendszerességgel rövid bibliai kvíz kérdésekre kell minél több jó választ gyűjteniük, illetve a Nagydíj helyszíni futamán RC autós versenyzésben vesznek részt.

A kvízfeladatok eredményei itt érhetők el.

Egyéni nevezők feladatai

Ideális pályaív tervezése önvezető kisautók számára
A REFORMula egyik fontos eleme az önvezető járművek versenyzése. Az egyáni kategóriában önvezető kisautók fognak egymással versengeni, amik számára egy ideális pályaívet kell a nevezőknek készíteni. A tervezéshez online felületet biztosítunk, ami – a korábbi évekkel szemben – nagyban megkönnyíti a munkát. A Nagydíjon a legsikeresebb pályamunkákból egy versenyt szervezünk. A feladatot várhatóan január-február során kell megoldani és beküldeni.
A részletes feladatkiírás itt érhető el.

Tánckoreográfia készítése drónok számára
A másik feladatban drónok (6-12) számára egy rövid, 1-2 perces tánckoreográfiát kell készíteni előre megadott zeneszámra. A versenyzők feladata, hogy meghatározzák, a zene melyik időpillanatában milyen alakzatba álljanak össze a drónok. A legsikeresebb pályamunkákat virtuális és valós drónok segítségével a márciusi Nagydíjon bemutatjuk. A feladathoz online felületet biztosítunk, ami jelentősen könnyíti a versenyzők munkáját. A feladatot várhatóan november-december során kell megoldani és beküldeni.
A beküldött pályamunkák itt érhetők el.

A fenti feladatok mellett a legeredményesebb egyéni nevezők a Nagydíjon részt vehetnek egy RC autós futamban, ahol kézi vezetésű járművekkel mutathatják meg a vezetési tudásukat.