Versenykiírás

A REFORMula Challenge – Református Középiskolások és Egyetemisták Innovációs Versenye több versenykategóriából tevődik össze, amelyek együttesen határozzák meg a verseny végeredményét. A verseny nagydíját az elérhető 100 pontból a legtöbbet megszerző csapat nyeri meg. A verseny az alábbi kategóriákból áll:

  • robotverseny kategória (elérhető pontszám: 50 pont)
  • designer versenykategóriák (elérhető pontszám: 30 pont)
    • 3D épület tervezés (elérhető pontszám: 15 pont zsűrizésből és közönségszavazásból)
    • járműdesign tervezés (elérhető pontszám: 15 pont zsűrizésből és közönségszavazásból)
  • hitéleti pályamunka (elérhető pontszám: 20 pont)
  • kiterjesztett valóság versenykategória (különdíj)

A robotverseny kategóriában 10 csapat 20 virtuális járművel vesz részt a REFORMula Challenge versenynapján (2021.03.06., tervezett helyszín: BME K épület aula). minden csapat 2 járművel rendelkezik, az egyik önvezető algoritmussal, a másik mobileszközön keresztül kézzel vezetett. A verseny célja, hogy a járművek mihamarabb teljesítsék az előírt számú kört a versenypályán. A csapatoknak és szurkolóiknak a verseny során mobilalkalmazáson keresztül bibliai-hitéleti kvízkérdésekre kell válaszolniuk, a jó válaszok a csapat járműveinek előrehaladását segítik elő. A járművek rajtsorrendjét a felkészülési időszak során a csapat tagjai és szurkolói által mobilalkalmazáson keresztül bibliai-hitéleti kvízkérdésekre adott jó válaszainak mennyisége dönti el (2020 október 12-től kezdődően havonta 10 kérdés, összesen 50). A célba ért járművek közül az első 10 jármű kap pontot: az első jármű 50 pontot, a további helyezésekért pedig arányosan 5 ponttal csökkenően kevesebb jár. Ha egy csapat két járművével is pontot szerez és azok összege meghaladja az 50-et, az 50 feletti rész nem kerül figyelembe vételre az összesítésben. Amennyiben járványügyi okokból a verseny nem kerülhet helyszíni megrendezésre, a verseny online formában kerül megtartásra. A versenyfeladatok megoldásához a Mérnökmisszió szakmai segítséget nyújt.

A 3D épület tervezés során a csapatoknak a református egyházhoz-hithez kötődő virtuális épületeket kell tervezniük 3D programban (például: könyvtár, nyomda, biológiai kutatóközpont, iskola, hangversenyközpont stb.), bibliai Igék mentén. Az épületek elkészítésére 2020.10.05 és 2020.11.02. között lesz lehetőség, amelyhez előzetes szakmai segítséget biztosít a Mérnökmisszió. Az elkészült épületeket szakmai zsűri értékeli (elérhető pontszám: 100 pont), illetve közönségszavazásra kerül sor (elérhető pontszám: 100 pont, ahol az első helyezett 100 pontot kap, a többi arányosan csökkenően 10-zel kevesebbet). A végső pontszám a kettő összegének 15/200-adaképpen adódik.

Járműdesign tervezés során a csapatoknak 2020.11.09-2020.12.07. között a saját járművüket kell illusztrálniuk, azaz megjelölt felületekre megfelelő mintázatot készíteniük 3D programmal. Az elkészült jármű design-okat szakmai zsűri értékeli (elérhető pontszám: 100 pont), illetve közönségszavazásra kerül sor (elérhető pontszám: 100 pont, ahol az első helyezett 100 pontot kap, a többi arányosan csökkenően 10-zel kevesebbet). A végső pontszám a kettő összegének 15/200-adaképpen adódik.

A hitéleti pályamunka kapcsán a csapatoknak a felkészülési idő során 2021.02.15-ig egy olyan rövid, maximum 2 perces videót kell készíteniük, amiben kreatívan bemutatják, mit és miért tartanak fontosnak középiskolásként/egyetemistaként keresztyén hitükből, továbbá hogy a REFORMula Challenge addigi felkészülési ideje során mivel épültek. A pályamunkákat hitéleti szakmai zsűri értékeli maximum 20 pont erejéig.

A kiterjesztett valóság versenykategória – annak helyszíni jellege miatt, a járványügyi bizonytalansági faktor miatt – egy külön programot képvisel, amire a REFORMula Challenge versenynapján kerül (reménység szerint) sor. Ennek során a csapatok által készített virtuális önvezető járművek és a csapatok által vezetett valós robotjárművek versenyeznek egy pályán. Három rövid előfutam kerül megtartásra, ami után a három győztes jármű egy rövid döntő futamban versenyzik egymással. A győztes virtuális vagy valós járművet vezető csapat különdíjat nyer.

A verseny nagydíjának győztes csapata az egyes részpontszámok összesítése alapján kerül kihirdetésre, illetve a további díjak is az egyes kategóriák, illetve az összesítés alapján kerülnek kiosztásra. Pontegyenlőség esetén a hitéleti pályamunkában elért eredmény dönt, amennyiben ez is egyezik, a designer versenykategória összesített eredménye dönt.

Az egyes versenykategóriákhoz kapcsolódó pontosabb specifikációk a versenykategóriák indítását megelőzően kerülnek meghatározásra.

Milyen csapatokat várunk a versenyre?

A versenyre középiskolásokból és egyetemistákból álló csapatokat várunk. Egy csapat javasolt minimális létszáma 4 fő, a különböző versenykategóriák esetében azonban más-más tagok is végezhetik a feladatokat. A csapattagoknak nem szükséges speciális tudással rendelkezniük, a tervezési feladatok megoldásához szükséges ismereteket a Mérnökmisszió önkéntesei megtanítják a résztvevőknek online videók és online konzultációk formájában.

A csapatok szabadon összeállíthatók, azaz bárki, aki legalább hetedik osztályos középiskolás vagy egyetemista, a tagja lehet. A csapatok esetében nem feltétlenül szükséges felkészítő tanári munka, azonban a Mérnökmisszió kéri, hogy egy kapcsolattartó tanár/hitoktató/lelkipásztor/oktató és egy csapatvezető tag legyen megnevezve. A csapatok mögött tetszőleges szervezet állhat, azaz közoktatási, felsőoktatási intézmény, egyházmegye vagy egyházközség egyaránt megfelelő. Nem kötelező, hogy a csapatok mögött álló szervezet, vagy a csapat tagjai református kötődésűek legyenek, azonban a versenyben résztvevő minden csapattagnak tisztában kell lennie azzal, hogy a REFORMula Challenge a szakmai része mellett hitéleti verseny is. A református kötődés nem jelent sem előnyt, sem hátrányt a versenyben való részvétel során, azonban a versenyre való túljelentkezés esetén a református kötődésű csapatokat részesítjük előnyben.

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

Jelentkezés módja: e-mailben Németh Balázs szervező részére a dr.balazs.nemeth@gmail.com címen.

A versenykiírás letölthető INNEN.

2020.09.06.