Versenyleírás

A verseny szakmai bemutatása

A REFORMula Challenge egy kiterjesztett valóságban (fizikai és virtuális) folyó járműmérnöki, építészeti, valamint ügyességi és intellektuális verseny egyéni és csapat kategóriában.

Fő célja, hogy középiskolások és egyetemisták számára egy interaktív, innovációs versenyen keresztül képviseljük a misszió hitvallását, miszerint a magas színvonalú mérnöki munkavégzés és a hitvalló keresztyén életgyakorlat összeegyeztethető és egymást aktívan segítő életvalóság.

BME 2021.03.06.

A rendezvény csúcspontja egy versenyfutam, ahol kézi távirányítóval vezetett, egy versenypályán fizikailag jelen lévő kisméretű valós robotjárművek versenyeznek a pályán egyidejűleg virtuálisan jelen lévő, azonos tulajdonságokkal rendelkező virtuális önvezető járművekkel. Minden versenycsapat rendelkezik egy valós és egy virtuális járművel, amik egyidejűleg vannak jelen a pályán. A futam győztese az adott számú kört leggyorsabban teljesítő valós vagy virtuális jármű. A futam során a csapatok bibliai-hitéleti témájú kvíz kérdéseket kapnak, a kérdésekre helyesen válaszoló csapatok a fizikai járművekkel rövidíthetik az adott körüket, vagy a virtuális járművek energiaszintjét növelhetik. Továbbá, a futam pályájának környezetében valós épületmakettek és virtuális 3D épület modellek foglalnak helyet, amik a környezetet díszítik előzetesen kiírt koncepció alapján, készítői egyéni nevezők és csapatok lehetnek, az épületeket szakmai zsűri díjazza.

A futam során a kiterjesztett valóság (virtuális járművek és épületek megjelenítése) ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazás segítségével lesz elérhető a versenycsapatok és a nézőközönség számára. A valós járművek mozgását központi kamerarendszerrel határozzuk meg, amely mozgásprofil bemenetet szolgáltat a virtuális járművek önvezető algoritmusa számára. A mobil alkalmazást és a kamerarendszert a hozzá kapcsolódó informatikai elemekkel együtt a REFORMula Challenge önkéntesekből álló fejlesztői és szervezői csapata hozza létre és bocsátja a versenycsapatok és a nézőközönség rendelkezésére.

A négy fős versenycsapatok feladata a futam során

  • a valós robotjárművek kézi távirányítóval történő irányítása, ebbe beleértve az akkumulátor cserék megfelelő optimalizálását, a versenystratégia kidolgozását;
  • válaszokat adni a verseny során véletlenszerűen feladott kvíz kérdésekre;
  • az önvezető virtuális jármű egyes beállításainak optimalizálása a minél sikeresebb haladás elérése érdekében.

A versenycsapatok a futamot megelőző felkészülési időszakban (versenynapot megelőző 3-6 hónap) az alábbi feladatokat végzik el:

  • az önvezető virtuális jármű önvezető algoritmusát fejlesztik, paramétereit optimalizálják a minél jobb köridő elérése érdekében. Ehhez a REFORMula Challenge önkéntesekből álló fejlesztői csapatától megfelelő szoftvert és felkészítő tréningeket (pl. YouTube videók, leírások, személyes kapcsolattartás) kapnak, ami az önvezető algoritmust és annak beállítási lehetőségeit tartalmazza. A kiadandó algoritmus beállításainak megválasztása nem fog középiskolás szinten el nem érhető, speciális programozói szaktudást igényelni! Sokkal inkább a mérnöki intuíció és az egyéni, innovatív hangolási megoldások kerülnek előtérbe. A csapatok az önvezető algoritmusaikat a versenyt megelőzően eljuttatják a REFORMula Challenge szervezőinek ellenőrzésre.
  • A felkészülési időszakban a versenycsapatoknak lehetőségük lesz a valós fizikai robotjárművek irányításának gyakorlására.
  • Továbbá, a futam közben feladott bibliai-hitéleti témájú kvíz kérdésekre való felkészülést segítendő, a REFORMula Challenge szervezői csapata kiadja a kérdések és a válaszokat (előre láthatóan 1000 kérdés/felelet), amiből a futam során véletlenszerűen válogatunk.

Építészeti challenge

A szervezői csapat előzetesen meghatározza a benyújtható épület pályamunkák fajtáját, darabszámát, anyagminőségét, méretét stb. A valós épület makettek, illetve a virtuális 3D modellek elkészítését egyéni jelentkezők és csapatok egyaránt vállalhatják. A pályamunkákat a nevezők a versenyt megelőzően juttatják el a szervezőkhöz. Az elkészült pályamunkák értékelésekor nagy hangsúlyt fognak kapni az alkotás innovatív építészeti jellemzői, illetve a kiírásnak megfelelő kereteket betartó kreatív megvalósítás.

Ahogy a futam egyéb feladatköreit, az építészeti versenyen résztvevőknek is biztosítanak a résztvevők szakmai támogatást.

A REFORMula Challenge szervezője

A Mérnökmisszió Alapítvány – Műegyetemi Református Közösség, kiemelt együttműködő partnere szakmai és szervezési szempontból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara (BME KJK).

A rendezvény fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint további védnökei Bogárdi Szabó István református elnök-püspök, Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár és Balog Zoltán miniszterelnöki biztos.